Restauracja Balaton zaprasza na

Naleśnik a’la Gundel

Jeden z najsłynniejszych deserów kuchni węgierskiej. Receptura wymyślona przez Karola Gundela – właściciela restauracji o nazwie Gundel, która jest jedną z najbardziej znanych w Budapeszcie, mieści się w przepięknym parku Városliget.

Naleśnik swoją popularność zawdzięcza niezwykłym walorom smakowym.
Deser ten jest bardzo lubiany i stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych, polskich naleśników z dżemem lub serem na słodko. Chcąc bliżej określić smak, na myśl przychodzi jedno słowo: obłędny. Nutka rumu nadaje charakteru niezwykle smacznemu nadzieniu, które przygotowywane jest z mielonych orzechów włoskich, rodzynek, skórki pomarańczy lub cytryny oraz śmietanki. Całości dopełnia czekoladowy sos, którym polewamy deser. Prawdziwa uczta dla podniebienia.

Delektowanie się naleśnikiem á la Gundel pobudza również zmysł wzroku i węchu za sprawą pięknego podania i apetycznego zapachu, co sprawia, że jedzenie staje się wyjątkową chwilą przyjemności. Pozwala nam poczuć się jakw pięknym kraju, jakim są Węgry. Chwila zapomnienia dla duszy i podniebienia, które karmione są cudowną słodyczą. Kto raz zasmakuje w naleśnikach z węgierskiej kuchni, ten z pewnością do nich powróci.

Zachęcamy do

Rezerwacji stolików

Zapraszamy codziennie od 12.00 do 22.00